Duktig

Att vara duktig, känns inte som ett bra ord. Inte om någon säger det till mig i alla fall. Då tänker jag alltid ”Vad då duktig, vad har jag gjort som är duktigt?” Ordet duktig kräver en förklaring om jag ska kunna ta det till mig. Men om jag säger det till mig själv, då känns det bra, för då vet jag vad det duktiga är som jag har gjort.

Idag känner jag mig duktig för jag har:

 • Varit ute och gått i skogen.
 • Städat lite i trädgården.
 • Sett till växthuset och fyllt på snö på mina vintersådder där.
 • Tvättat.
 • Bakat matbröd.
 • Tränat på crosstrainern.
 • Gått igenom mina odlingsanteckningar.

Ja visst, nu känner jag mig duktig. Så nu klappar jag mig på axeln med ett leende.

Kram på er alla och tillåt er, ni också att känna er duktiga även om ni inte har gjort lika mycket som mig. Haha ni har säkert gjort mycket ni också.

6 kommentarer på “Duktig

  • Det är ordet duktig jag reagerar negativt på. Tex. Om någon säger när jag har bakat: ”oh vad duktig du är” säger det inte mig något. Om de istället frågar om det blev gott eller frågar hur jag hann det, då blir jag glad.

   Gillad av 1 person

 1. På något sätt är ordet duktig också lite negativt laddat. Kanske för att många känner att de borde vara duktiga, och duktig är man om man äter rätt, tränar osv.
  Håller därför med dig om det där då nån säger ”vad duktig du är”… det känns konstigt. Man kanske kan säga så till ett litet barn för att uppmuntra… men nej, duktig är ett laddat ord 😀

  Gillad av 1 person

  • Nej till ett barn ska man inte säga vad duktig du är om man inte berättar vad det var som barnet gjorde som var bra. Det sägs att det är många av de barn, särskilt flickor på förskolorna som var hjälpsamma bara för att få höra att de var duktiga, de ”gick in i väggen ” när de blev vuxna. Det har gjorts forskningar på det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: