Fönsterlav

Idag var jag ute i skogen med mitt barnbarn Imre. Grått och ruggigt var det och lite lätt regn kom ner.

Vi gick för att plocka lite fönsterlav att ha i adventljusstaken. Mossa sa Imre, nej Lav heter det. Vi ska leta efter sådana som ser ut som små bullar. Det tyckte han var roligt. Mossbullar, nej så jag Lavbullar och det skrattade vi glatt åt.

Vi tog med några bullar Lav i en påse.

Vi hittade annat också att titta på, som vi tyckte var fint.

Vi gick upp på ett berg också för att se om tältet där stog kvar. Det stog kvar och vi vände om igen, för det bor en ensam man i tältet. Han har bott där sedan i somras och lagar sin mat på stormkök. Jag har aldrig träffat honom men en granne till mig har pratat med honom och han sade att det var en trevlig man och att han vandrar mycket i skogen. Men nu börjar det bli kallt att sova i tält, tycker jag.

Här är tältet som jag fotade i höstas.

När vi kom hem undrade Imre var påsen var. Då svarade jag att jag hade hängt mossan på altanen så länge.

Va…, sade Imre, Lav var det.

Ja så dumt att jag sa fel, svarade jag.

Kramar till er alla från Annemor

15 kommentarer på “Fönsterlav

 1. Härligt med en skogstur … och Imre lärde sig snabbt! 🙂 De fina svamparna där … svårt att artbestämma så här med bara en bild där man inte ser undersidan, men det kan kanske vara kantarellmussling, en art som är väldigt variabel i sitt växtsätt.
  Konstigt att bo i ett tält så här års … måste vara både kallt och fuktigt …
  Ha en fin söndag!

  Gillad av 1 person

  • Ja det är alltid rogivande att gå på upptäcktsfärd i skogen, med barn. Kantarellmussling har jag aldrig hört talas om. Den växte på en Björkstubbe om jag minns rätt.
   Ett tält i skogen är kanske bättre än en trappuppgång. Men det kan ju inte gå att bo så i vinter, tänker jag.

   Gillad av 1 person

  • Jag lade inte Fönsterlav utan fönstervadd mellan fönstren i min lilla stuga när jag satte in innanfönstren. Vi bodde i den på helger under vintern och hela sommaren, men nu var det många år sedan. Vi byggde vårt hus på stugans tomt. Nu har jag den som ateljé men visst vore det fint med Fönsterlav.

   Gillad av 1 person

   • Intressant! Det finns alltså något som heter fönstervadd. Fetvadd vet jag att det finns. Har ett fönster som det drar så ifrån så jag ska försöka få tag i det. Laven vore nog vackrare förstås!
    Lyckliga du som har en egen ateljé.

    Gilla

   • Fönstervadd säljs på rulle med ca en cm vadd på smörpapper. Man klipper till fönstrets bredd och rullar ihop och lägger mellan fönstren. Jag lade små eternellblommor på det blev så fint.

    Gillad av 1 person

   • Var så god hoppas det går bra för dig. Jag rullade en veckotidning och satte gummisnodd om sedan vände jag upp och ner på vadden så smörpapperet kom upp och sedan rullade jag vadden runt tidningsrullen och lade den med skarven nedåt. Klart för dekoration.
    Lycka till.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: